fredag 7 oktober 2022

Yngelröta

 Amerikansk Yngelröta finns i Ronneby kommun. Smittade samhällen skall brännas.

Här kommer mycket viktig information om Amerikansk Yngelröta. Det är mycket text men läs igenom bifogade sida 1 och gör som står i sida 2.
Borttagande av samhällen som inte finns?! gör Du längre ner i
dokumentet.
Om vi hjälps åt kan vi minska skaderiskerna väsentligt.

Mera trevligt är 100 - årsfesten. Har Du inte anmält Dig så gör det!

Anmälan och frågor kan ställas till undertecknad.
På Ordf. uppmaning
Björn Priscar
Mobil 0708142 688

Amerikansk yngelröta

Den amerikanska yngelrötan förorsakas av bakterien Paenibacillus larvae som angriper unga larver och på så sätt utplånar bisamhället. Bakterien är svårbekämpad. Infektionsläget i Sverige visar att sjukdomen kan hållas på en låg nivå med konsekventa övervaknings- och saneringsåtgärder. 

Symptom på yngelröta

Tecken på yngelröta är att locken på cellerna sjunker in och blir mörkfärgade. Bina gör ofta hål och revor i locken under sina försök att avlägsna de döda larverna. Om locken avlägsnas från sjuka celler kan du se larvresterna som en brun, kletig massa. Denna kan du dra ut i ganska långa trådar med hjälp av en trästicka. Så småningom torkar larvmassan ihop till en tunn, knappt synlig, lite knottrig skorpa, som sitter hårt fast vid cellväggen. Det döda ynglet avger en karakteristisk, ganska motbjudande lukt, som kan sägas påminna om ruttet djurlim, fotsvett eller vissa ostsorter.

Kontroll av smitta av amerikansk yngelröta

När ett bisamhälle konstaterats smittat av amerikansk yngelröta ska alla bisamhällen som ligger inom tre kilometers avstånd från det angripna bisamhället snarast undersökas av en bitillsynsman.

En bitillsynsman ska även undersöka kontaktbigårdar som under de senaste tre månaderna har varit i kontakt med det angripna bisamhället.

Om den smittade bigården ligger utanför ett skyddszon kommer Jordbruksverket att ta beslut om att ett skyddszon ska upprättas. I vissa fall beslutas det även att ett övervakningszon ska uppsättas.

  • Skyddszon är ett landområde med minst tre kilometers avstånd från en bigård smittad med amerikansk yngelröta.
  • Övervakningszon är ett landområde med minst tio kilometers avstånd från en bigård smittad av amerikansk yngelröta.

Förvildat tambisamhälle inom området kommer att lokaliseras och åtgärder för att förhindra att dessa sprider smitta kommer att vidtas.

Smittade bisamhällen får inte behandlas med antibiotika utan måste förintas.

Ersättning för förintade bisamhällen

Om du har haft amerikansk yngelröta i din bigård kan du få ersättning för de förintade bisamhällena. Ersättning är 100 kronor per bisamhälle och självrisk är 300 kronor. Du får ersättning då minst fyra bisamhällen förintas. Ansökan måste komma till Länsstyrelsen inom sex månader efter förintandet.

För att få ersättning ska du ha ett beslut från din tillsynsman om att samhället ska förintas. 

Länsstyrelsen och information därifrån.

Gå in på 

www.lansstyrlesen.se/skane/biodling

scrolla ner till områden som är smittförklarade

Klicka på den blå länken

  • Aktuella restriktioner för bin och humlor på jordbruksverkets webbplats <


Då kommer man till jordbruksverkets hemsida där det finns kartor med smittförklarade områden och man kan prenumerera på denna sida. 


”Aktuella restriktioner för bin och humlor”


I fortsättningen kommer den biodlare som finns inom en skyddszon på 3 km från en smittad bigård att informeras via sms om att bitillsyningsman kommer att kontakta inom kort för provtagning.

Blekingar registreras hos länsstyrelsen Skåne och får sms därifrån. 

 Ansvarig är Tatjana Blidovic 0102241249 tatjana.blidovic@lansstyresle.se

Se till att Du har anmält uppställningsplats på länsstyrelsen så att Du kan bli informerad och kan skydda Dig så gott det går. 

Anmälan sker på www.lansstyrelsen.se/skane/biodling - djur - biodling - anmäla uppställningsplatser.

När Du klickar på koordinater så är det den andra uppifrån av de 5 olika.  

Gör som det står i anvisningarna. Kopiera och klistra in i formuläret som följer.

Med strikt hygien mellan våra bigårdar och flytt efter smittlägeskontroll och ev kontroll av bitillsyningsman kan vi hålla smittan borta.



Inga kommentarer: