Föreningen

Det här är Ronneby biodlare 

Vi är ett 30-tal medlemmar från Johannishus i öster till Bräkne-Hoby i väster, från Kuggeboda i söder till Hallabro i norr. Syftet är att verka för biodling i samklang med naturen. Föreningens samlingspunkt är Stenstugan där vi umgås, utbyter erfarenheter och vårdar föreningens bin. Vi ökar kunskaperna om biodling genom information och kursverksamhet. Binas arbete ger förutom honung även pollinering av växter och de bidrar därmed till mångfalden i naturen.Ronneby biodlare har en föreningsbigård, Stenstugan, belägen mycket vackert i Piskabacken. Stenstugan ligger oss mycket varmt om hjärtat, trots att den knappast är tjänlig som samlingsplats om vintern. Sommartid samlas vi utomhus kring grillplats och trädgårdsmöbler och använder stugan mest till att förvara en del utrustning för biodlingen.
Det är något så magiskt med Stenstugan som gör att vi gärna har den som vår föreningsbigård. En samlingspunkt för inneaktiviteter står dock högt på vår önskelista.
Det är lätt att komma in i gänget som ny medlem. Samvaron sker under trivsamma och enkla former. Det här är traditionsenliga hållpunkter under året:

• Städdag vid Stenstugan en lördag i april. Vi tar med oss räfsor och annan utrustning för att snygga upp efter vintern. Det finns mycket löv och sly att ta hand om och stugan och uthus skall ha sin översyn. Någon, antagligen Ronnie, har koll på vad som skall göras och fördelar arbete till murare Håkan och maskinexpert Jouko. Vi andra tar tag i vad vi hanterar bäst, målarpenslar, sopkvastar och lövkorgar. Även bina skall tittas till och kuporna ses över. Mitt i arbetet tar vi oss en kaffepaus och när arbetet för dagen är avklarat brukar föreningen bjuda arbetarna på brasa och grillad korv. En och annan skröna och god historia slinker med.

• Vårmötet tilldrar sig en söndagsförmiddag i slutet på maj. Traditionellt har detta hållits vid Blekingestugan vid Silverforsen. När mötesförhandlingarna är avklarade så dricker vi kaffe och kalasar på våfflor, som är Silverforsens specialitet. Det lottas ut förnödenheter för biodling och vinsterna räcker ofta till alla. Var vi skall ha våra vårmöten om Silverforsen läggs ner, återstår att se.

• Sommarkväll avnjutes vid midsommartid. Nu är det som allra vackrast vid Stenstugan och vi tar god tid på oss att fundera kring hur bisamhällena utvecklats innevarande år och få råd av våra biodlarkollegor.

• I augusti träffas vi en söndag bara för att umgås och ljuga om våra skördar och bedrifter i bigårdarna. Någon, förmodligen Leif, har ordnat en tipspromenad med kluriga frågor. Så tänds grillen och föreningen bjuder på god förtäring.

• När det på höstkanten börjar bli dags för sjukdomsbekämpning så kallar Ronnie till undervisning och råd om hur detta skall gå till. Och bisamhällena vid Stenstugan skall ha sin skötsel.

• Så i november blir det dags för föreningens årsmöte. Då får vi hitta en lämplig lokal. Senast använde vi Kulturcentrums sammanträdesrum. Utöver de här återkommande punkterna så sker det en hel del aktivitet i mindre organiserad form. Behöver man ett gott råd så finner man det lätt inom medlemskretsen. Och nya punkter kan tillföras! Vägbeskrivning till Stenstugan: Kör från Karlshamnsvägen in på Västra Industrigatan, sedan höger Telegatan. Se karta.
 Välkommen till Ronneby Biodlare!