tisdag 7 januari 2014

Info

Hej alla och god fortsättning på det nya året!

Undertecknad med sambo Ingrid har gjort en längre resa under senare delen av hösten till Nya Zeeland och Australien. Det primära målet var fågel- och naturstudier men jag hade även tänkt mig att kanske få kontakt med några biodlare. Några biodlare lyckades jag aldrig träffa, däremot ett fåtal medhjälpare. Såg ganska många biodlingar på NZ dock inga i närheten av bostadshus. I Australien såg vi inga biodlingar! Köpte inga biprodukter då tullen har mycket bestämda regler vad som får införas i resp land! Vet inte riktigt vad det var för dragväxter på NZ men i vissa områden var det kopiöst med Ginst. Årstiden på NZ vid vårt besök var vår / försommar.

Den här biodlingen såg vi ett par timmars bilkörning sydväst Rotorua på NZ då vi letade efter en Blåand (hittade dock ingen). Det verkade vara ganska livlig aktivitet på bina.

Den sydligaste punkten på vår resa var Stewart Island och intill vårt B&B låg denna biodling. Enligt en ung dam hade bina precis kommit igång för säsongen. Intressant kupa, lägg märke till "flustren" eller rättare sagt avsaknad av dem. Skulle ha varit intressant att öppna dörren!


Den här odlingen fanns vid staden Oamaru på Sydöns östra sida. Här hade bina och troligen biodlaren en fantastisk utsikt över Stilla havet.
På vår näst sista dag på NZ hamnade vi på en marknad där det fanns en del honung att köpa. Den lokale biodlaren var dock inte hemma men det blev några bilder från hans shop.
I Australien lyckades jag i alla fall fota ett bi (vildbi?) i ett torrt och varmt område mellan Barossa Valley och kusten sydost om Adelaide. Blommor okända./Leif

Inga kommentarer: