söndag 16 maj 2021

Bihälsa

 Hej Biodlare i Blekinge


Här är lite information som gavs vid träffen den 10/5. 

EUs nya djurhälsoförordning (AHL) gäller från 2021-04-21. 


För vår del innebär det ännu inte så stora förändringar. Varroa kommer numera klassas i två zoner, zon 1 - restriktionszon för varroakvalster och zon 2 icke smittförklarat område.  För övrigt är indelningen i Skyddszon och Övervakningszon (amerikansk yngelröta).


När det gäller rengöring av bibostäder och material (från övervakningszon för amerikansk yngelröta) kommer kravet inte längre vara sanering utan man talar om rengöring i anvisningarna. Dock är det lite oklart vilken skillnaden är så jag kan återkomma med mer precisa anvisningar om det. 


Anmälan om uppställningsplats. OBS - gäller nyregistrering. Så ni som redan registrerat era bigårdar behöver inte göra någon ändring just nu. Längre fram (senast 2023) kommer vi registrera våra bigårdar i nytt register hos Jordbruksverket och då kommer alla (även vi som redan registrerat) registrera enligt nya systemet. 


I 50§ som reglerar anmälan om uppställningsplats har ändrats för att spegla AHL. I AHL står att följande uppgifter ska lämnas in:  


A Namn och adress


B Bigårdens plats


C Antal bikupor/avelskupor man har, avser att ha och som det finns plats för


D Typ av bigård (produktionsbigård, avelsbigård, parningsplats etc)


F Övriga uppgifter om bigården som är relevanta för att bedöma vilken risk den utgör. Utöver dessa uppgifter ska anmälan även innehålla telefonnummer och e-postadress till biodlaren.


Så småningom kommer organisationen för bitillsyn förändras. Det är ännu inte klart hur den kommer se ut men länsstyrelser och distriktsveterinärer kommer förmodligen vara delaktiga på något sätt. Återkommer även med detta när vi vet mer. 


Det är biodlarens ansvar att vid misstanke på sjukdom hos bina kontakta bitillsynsmannen för kontroll. I Blekinge har vi inte haft något utbrott av amerikans yngelröta på flera år. Om vi är förskonade eller att vi inte upptäcker sjukdom vet vi inte. Det vi vet är att regelbundet utbyte av vax i yngelrummet är ett effektivt sätt att minska risken för sjukdom. 


Det finns ett projekt som heter ”Baslinjebin” och som haft till uppgift att kartlägga sjukdomar hos bin. Senaste undersökningen gjorde 2016 och där 382 (slumpmässigt utvalda) bigårdar undersöktes. Bland annat för kontroll av förekomst av varor, DWV, ABPV och amerikans yngelröta. 


I år kommer en ny studie att genomföras ”Baslinjebin - 21”. Och några av er kommer kanske bli tillfrågade om att delta. Det är naturligtvis frivilligt och samtidigt viktigt att få en överblick av hur det ser ut i landet. Den som organiserar provtagningen ute i landet är Preben Kristiansen (tidigare bihälsokonsult).  




Det har kommit upp en del frågor som jag kan förtydliga. 


När det gäller registrering av bigårdar till länsstyrelsen görs detta endast en gång. Om du tar bort din bigård avregistrerar du den hos länsstyrelsen. Se länk https://www.lansstyrelsen.se/skane/djur/skotsel-av-djur/biodling.html

Anmälan och avanmälan ska göras inom fem dagar från det att bisamhällen flyttats. 


Besiktning vid flytt av bisamhälle görs endast om samhället finns i ett övervakningsområde. I Blekinge har vi inget sådan område för tillfället. Om biodlaren misstänker smittsam sjukdom ska kontakt tas med bitillsynsmannen så att besiktning och prover kan tas. Läs mer på https://jordbruksverket.se/djur/ovriga-djur/bin-och-humlor . Här finns också de kartor som visar platser för skyddszoner och övervakningszoner. Sidorna uppdateras så fort en förändring sker (se datum på sidan). 


Med vänlig hälsning från


Lena Kransberg


Bihälsoansvarig i distriktet

Inga kommentarer: