onsdag 11 april 2012

På resa i biodlingens tjänst



Riksförbundet har haft sitt årsmöte i Alingsås. Varje biodlardistrikt i Sverige kallas då att delta med två ombud vardera. Anders Görnebrand och undertecknad fick i år förtroendet att representera Blekingedistriktet.

Vi beslöt att ta tåget till mötet. Men .... rälsen är inte lagd åt det hållet  i Sverige. Vi fick kryssa oss fram igenom Småland och Västergötland. Min resa började i ottan (strax efter fem) och med mötesförhandlingar och kvällsumgänge med ”De förtroendevalda”, så blev första dagen lång.

Här några intryck och kommentarer kring de beslut och diskussioner som jag tycker berör oss i vår förening /vårt distrikt:

Efter ett antal formella frågor kom det mera matiga.

Jonny Ulvtorp inledde mötet med en översikt av det gångna året. Han berättade att försäljningen av Honungsförädlingen fortfarande inte är avslutad, och att prislappen är sekretessbelagd, men korridorskvallret menade att SBR blir mellan fem och sex miljoner rikare. Vad skall pengarna användas till? Förmodligen kommer en (säker) fond att förvalta beloppet. Avkastningen skall  kunna utnyttjas av distrikten och riksförbundet. Mötet gav förbundsstyrelsen i uppgift att utarbeta ett förslag till disp. av köpeskillingen. Avkastningen skall inte gå in i den vanliga verksamheten!

Medlemsantalet har för tredje året i följd ökat.

Projektet Kvinnligt Nätverk gav en förlust på en kvarts miljon p.g.a. felaktiga bidragsansökningar! Men verksamhetsberättelsen godkändes ändå till slut.

Burkar av plast i storlek 700g, 500g och 350g skall finnas hos SBR tillsammans med etiketter till dessa.



Och så fick vi lära oss ett svårt ord: Neonikotinoider (smaka på det). Ett bekämpningsmedel! Och farligt är det!! (Se SBR:s hemsida)





Så blev det dags för val! Jonny hade redan i höstas aviserat sin avgång. Och till ny ordförande för SBR valdes Marita Delvert. Hon är en ”duvunge” i styrelsen men har en gedigen företags- och föreningsbakgrund, så det kommer säkert att bli bra. Vad som kan vara något oroande är att nästan hela den gamla styrelsen avgick och ersattes av delvis obekanta namn! Det blir mycket att bita i för dessa!

Det vart afton den första dagen och nästa dag grydde:

Så var det dags för oss att ta ställning till alla motionerna. Det var 22 stycken. En del var värda kommentarer!

Den i särklass hetaste frågan gällde SBR:s GMO.policy. Flera stridslystna talare kastade sig in i en livlig och tidsödande diskussion. Vi fick veta att om ett enda ”GMO-pollen” finns i vår honung så får den inte säljas! Tre motioner hade lämnats in om striktare hållning i GMO frågan. Mötet var splittrat, men förbundsstyrelsens inriktning står fast.

Nytt honungsbedömningsreglemente kommer att utarbetas så att allt blir ”glasklart”.

Etikett-nytt: En locketikett skall tas fram, som skall kunna användas tillsammans med lokala etiketter. (Jag kan visa en prototyp vid nästa möte).

Blekingedistriktets motion ang. mera fullständiga analyser av  bisjukdomar fick bifall både från styrelsen och ”folket”. Problemet är emellertid frågan om vem, som skall betala analyserna. SBR?

Vår motion från förra året om Veteranmedlemskap fick inget acceptabelt svar (eller också sov jag då). Vi får nog motionera igen.



Ekonomimedvetna ombud ville förändra SBRs guldmedalj till en billigare variant. Alltså inget äkta guld (kostnad 11000kr/st, motionen avslogs.






SBR hyr nu lokaler i Mantorp, men avtalet går ut i år och då kan en flytt bli aktuell.

När Jonny Ulvtorp tackat för sig och blommor utdelats till berörda, avslutade Marita Delvert årets riksförbundsmöte.

En spännande, trevlig och händelserik  helg avslutades med snabblunch och inpackning i Jonnys lilla !! Toyota och färd i raketfart mot  Blekinge.
Anders började lära in sig på den nya iPhone 4 S, men fick avbryta utanför Göteborg, p.g.a bilsjuka. Olofström hade avgörande ishockeymatch, men han lyckades inte locka fram referatet från 4 S:en. Och det kvittade vilket, för O. förlorade matchen.

Har Du några frågor? Kontakta  A.G. Jag är UPA!

Ronnie

Inga kommentarer: