torsdag 26 oktober 2023

Honungsbedömning


Hej Ronneby Biodlare!

Nu är vi i den intensiva perioden av slutskattning, invintring och honungsberedning.

Vi i ”Gruppen för Honungsbedömning” har alltför få som är intresserade av att få sin honung bedömd. Vi utsträcker tiden för inlämning och uppmanar vi Dig att ta tillvara möjligheten att även få ett kvalitetsdiplom för Ditt arbete med Din honung. Det går till på följande sätt:

  1. Gör en ”Bihusesyn”. Det är en självkontroll som Du fått i Bitidningen. Det är en enkel manual som går igenom de olika delar man skall vara uppmärksam på för att få så bra funktion på sin bigård som möjligt.
  2. Bedömning av honung följer ett reglemente utgivet av Biodlarnas Riksförbund. Honung är ett livsmedel och reglementet säkerställer rätt livsmedelshantering. De olika delar vi tittar på är följande: Förpackning, Färg, Doft, Renhet, Konsistens, Smak, Hårdhet samt Vattenhalt
  3. Burken skall vara säljbar. Ren, lock och burk. Man får återanvända både burk och lock. Rätt fylld, inga främmande föremål i honungen, (metallspån från omrörare etc.).
  4. Godkänd bedömning skickas till Biodlarna. Det innebär att Du får beställa och använda den välbekanta gula etiketten. Biodlarnas etikett är ett av världens äldsta varumärken. Det är en heder att få använda etiketten och klart visa att det är vår svenska honung. Vi uppmanar till att använda etiketten men Du får givetvis använda egen design,
  5. På >honungskollen,se< kan Du gå in på och få all information Du behöver.
  6. Bedömningen sker helt anonymt. Den är till för Din skull.

Tillvägagångssätt för Honungsbedömning för Ronneby Biodlare:

  • Burken med Din honung lämnar Du till ordförande Ronnie Persson adress: Nävervägen 9 i Ronneby
  • Ingen etikett eller märkning av burk. Du fyller i ett papper för Din identifikation vid inlämning.
  • Ronnie märker burken med ett nummer, bifogar ett protokoll och lämnar burken till oss.
  • Vi får de märkta burkarna, gör vår bedömning, fyller i protokollet, gör en sammanställning till Biodlarna och returnerar protokollet till Dig. 
  • Vill Du ha så skriver vi även ut ett Kvalitetsdiplom. Du får tillbaka Din burk efter 3 månader. (Burken skall vara kvar för beslutet kan överklagas).
  • Din honungsburk lämnas till Ronnie senast tisdag den 31 oktober.

Det är enbart Du själv och den som tar emot burken som vet resultatet. Det är för Din egen skull som   honungsbedömningen görs. Du kan sedan med stolthet sätta på den gula etiketten med SVENSK HONUNG. Ett av de äldsta varumärkena i världen. Över 100 år gammalt. Vi måste värna om den svenska honungen! 

Har Du någon fråga så hör av Dig till någon av oss!

Jouko Månsson 076-769 21 60, Christer Lindgren 070-885 17 53. Björn Priscar 070-814 26 88

Inga kommentarer: