Lite av varje

Här får du diverse tips om biodling:


Regler för Bihusesyn hittar du Här













Matlagningsrecept






Det här receptet innehåller ingen honung. Men är det absolut toppengodaste underlaget för honungsmackan.

Surdeg med yoghurt:
Tar ett dygn, räcker till 2 bröd

Du behöver:
3 dl yoghurt naturell
1 ½ dl (ekologiskt) rågmjöl

Yoghurtens syrningsbakterier utvecklar syrakulturer snabbare än om surdegen görs på vatten.
Vispa samman yoghurt och rågmjöl till en tjock smet. Lägg en assiett över bunken och ställ den på köksbänken i ett dygn. Surdegen tål att stå både ett och två dygn längre om bakningen förskjuts.

Tyskt lantbröd från Nisses konditori.

1 stor limpa, ca 1 ½ kg

Du behöver:
6 dl riktigt kallt vatten
15 g jäst
1 liter vetemjöl special
2 dl rågsikt
2 ½ dl grovt rågmjöl
1 ½ dl rågsurdeg
1 ¼ msk salt
2 msk ljus sirap

Gör så här på kvällen:
Mät upp vatten och häll det i köksmaskinens bunke med degkroken monterad. Degen skall arbetas kraftigt så köksmaskin är nödvändig.
Smula ner jästen, häll i mjölsorterna, rågsurdeg, salt och sirap.
Kör på låg fart i 5 minuter. Öka hastigheten och kör den i 10 minuter tills den släpper kanten.
Lägg ett bakplåtpapper på plåten. Arbeta degen till en boll på köksbänken och lägg den på plåten. Lägg en handduk över och ställ svalt, 12 –16 grader är bra temperatur, att jäsa i 12 timmar.
Gräddning:
Sätt ugnen på 275 grader. Sätt en långpanna på ugnsbotten. Koka upp 3 dl vatten. Sätt in plåten högt upp i ugnen, häll vattnet hastigt i långpannan och stäng luckan fort. Grädda i ca 5 minuter. Ta ut långpannan, flytta plåten till nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 240 grader. Grädda i 15 minuter. Lägg ett bakpapper över limpan om den börjar bli mörk. Skruva ner termostaten till 200 grader och grädda färdigt, cirka 20 minuter. Låt kallna på galler. Slå sedan in den i kökshandduk.
 






Förteckning över dragväxter (excel-format) finns hittar du 
Här




Stenstugan historia

Inga kommentarer: