Regler för Bihusesyn hittar du Här
Matlagningsrecept
Det här receptet innehåller ingen honung. Men är det absolut toppengodaste underlaget för honungsmackan.
Surdeg med yoghurt:
Tar ett dygn, räcker till 2 bröd
Du behöver:
3 dl yoghurt naturell
1 ½ dl (ekologiskt) rågmjöl
Yoghurtens syrningsbakterier utvecklar
syrakulturer snabbare än om surdegen görs på vatten.
Vispa samman yoghurt och rågmjöl till
en tjock smet. Lägg en assiett över bunken och ställ den på
köksbänken i ett dygn. Surdegen tål att stå både ett och två
dygn längre om bakningen förskjuts.
Tyskt
lantbröd från Nisses konditori.
1 stor limpa, ca 1 ½ kg
Du behöver:
6 dl riktigt kallt vatten
15 g jäst
1 liter vetemjöl special
2 dl rågsikt
2 ½ dl grovt rågmjöl
1 ½ dl rågsurdeg
1 ¼ msk salt
2 msk ljus sirap
Gör så här på kvällen:
Mät upp vatten och häll det i
köksmaskinens bunke med degkroken monterad. Degen skall arbetas
kraftigt så köksmaskin är nödvändig.
Smula ner jästen, häll i
mjölsorterna, rågsurdeg, salt och sirap.
Kör på låg fart i 5 minuter. Öka
hastigheten och kör den i 10 minuter tills den släpper kanten.
Lägg ett bakplåtpapper på plåten.
Arbeta degen till en boll på köksbänken och lägg den på plåten.
Lägg en handduk över och ställ svalt, 12 –16 grader är bra
temperatur, att jäsa i 12 timmar.
Gräddning:
Sätt ugnen på 275 grader. Sätt en
långpanna på ugnsbotten. Koka upp 3 dl vatten. Sätt in plåten
högt upp i ugnen, häll vattnet hastigt i långpannan och stäng
luckan fort. Grädda i ca 5 minuter. Ta ut långpannan, flytta plåten
till nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 240 grader. Grädda i
15 minuter. Lägg ett bakpapper över limpan om den börjar bli mörk.
Skruva ner termostaten till 200 grader och grädda färdigt, cirka 20
minuter. Låt kallna på galler. Slå sedan in den i kökshandduk.
Förteckning över dragväxter (excel-format) finns hittar du
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar