Hej Ronneby Biodlare.
Det har kommit ett nytt honungsreglemente i år 2020. Det innebär en del förändringar i honungsbedömningen. Jouko Månsson, Christer Lindgren och Björn Priscar har fått en genomgång av länets kvalitetsansvarige Petra Varenhed och är vår grupp för honungsbedömning
För att få sin honung bedömd skall man först ha genomfört godkänd ”Bihusesyn”. Finns på nätet och i vårnummer av Bitidningen.
Det viktiga med honungsbedömningen är att om Du får Din honung godkänd får Du använda Biodlarnas etiketter. Det är en kvalitetsbeteckning som vi skall slå vakt om.
Idag har många en önskan att göra egna etiketter. De passar inte alltid så bra med den sedvanliga gula locketiketten och huvudetiketten. Locketiketten är till för att man inte skall kunna öppna burken och ta sig ett smakprov. Företeelsen har observerats där burkar inte varit försedda med locksigill. För att underlätta användningen har Biodlarförbundet tagit fram en genomskinlig tape med svart text där det står att man är medlem i Biodlarna som en kvalitetsbeteckning.
Här bifogas en enkel sammanställning av regler för honungsbedömning. Fullständiga regler och anvisningar finns på nätet under www.biodlarna.se.
Gå in under sök, och slå på ”Nytt honungsreglemente”.
Styrelsen uppmanar Dej att göra honungsbedömning och använda locksigillet och gärna den vanliga
Honungsetiketten.
Ronneby 2020 09 18.
Ronnie Persson
Ordförande
Honungsbedömning
Nya regler för i år 2020.
Blekinge biodlares Kvalitetsansvariga Petra Varenhed från Jämjö hade en genomgång med Jouko Månsson, Christer Lindgren och Björn Priscar den 8 september.
Här är mina minnesanteckningar.
För att bedömning skall göras måste Bihusesyn vara genomfört.
Honungen skall vara egenhanterad från kupa till burk
Honungsbedömningen genomförs på 3 blanketter. Till skillnad från tidigare görs bedömningen anonymt. Det innebär att Du lämnar in burken för bedömning till en person, som märker burken med ett nummer. Burken överlämnas till honungsbedömningskommittén. Bedömning görs och ett protokoll upprättas.. När bedömning är klar skrivs resultatet på inlämnarens blankett. En sammanställning skickas sedan till SBR. Det finns 3 blanketter.
1. Biodlarens 2. Lokalföreningens. 3. Sammanställning till SBR. Blankett 1 och 2 har samma layout.
Gången i det hela är följande:
1. Förpackningen är godkänd. Som honungsproducentskall Du vara klar över att burkenskall varahel och ren, ingen sölig kant. Lock får inte återanvändas. Det skall inte vara någon etikett på burken. Förpackningsstorlek 350, 500,700gram.
Om förpacknigen ej blir godkänd så blir bedömningen icke godkänd.
Råd och kommentarer ifylls om så behövs-
2. Färg.Det finns framtaget en skala, ”Honungsfägrskalan”. Från ljus honung till svart.
Man kan lämna både fast och flytande honung. Färgen skall vara ”enhetligt jämn”, - om inte, blir kommentaren – Rör honungen bättre. . Om man har t.ex.” körsbärsdrag” så är det inte äkta honung. Det är dock tillåtet att ha inslag av t.ex. äpple eller päron i fruktsafthonung.
3. Doft:Skiljer på stark och svag. Om det luktar mögel, fukt eller stall etc. så blir honungen underkänd.
4. Renhet:_Det gäller partikelstorlek. Mer än 1 mm blir underkänd. Om man har 1, 2 eller 3 partiklar under 1 mm så kan det passera men om 4 partiklar blir det underkänt. Om luftbubblor finns så kommenteras det med att ”skumma bättre”.
5. Konsistens:slät, sockrig, grynig och flytande.
6. Smak. Om främmande smak, så underkänd. Om man vill ha sorthonung måste man ha en pollenanalys.
7. Hårdhet. Bredbar, fast, hård, stenhård eller flytande
8. Vattenhalt. Varje burk mäts. Under 20 % godkänt, över20 % underkänt. Dock Ljunghonung max 23 %.
Underkänd bedömning kan man få under punkterna 1, 3, 4, 6, och 8.
Bedömningsprotokollet skall vara biodlaren tillhanda inom 14 dagar.
Honungsbedömning skall göras varje år om man vill ha SBR´s etiketter.
Locksigill finns numera i genomskinligt utförande att sätta på locket.
Kvalitetsdiplom kan erhållas efter godkänd bedömning.
Bra om man har egen design på etiketten.
Sorthonung skall pollenanalyseras
Refraktometer (Mäter vattenhalten) kan kalibreras med olivolja typ Jungfruolja som har 27 % vattenhalt. Eller kan referensvätska köpas via biredskapsaffär.
Ytterligare information och instruktionsfilm finns på Biodlarna.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar