torsdag 20 december 2012

Julhälsning SBR

Ytterligare ett år är snart till ända och här på kansliet tycker vi att tiden bara rusar på. Nyss var det sommar och nu är vi mitt uppe i vintern! Vi hoppas att ni skall uppleva ert medlemskap som givande och att ni känner att SBR är en organisation som verkar för, bevakar och utvecklar biodlingen i landet. Vårt arbete på kansliet är till för att du som medlem, skall få den allra bästa servicen och att du upplever en stor medlemsnytta!



Uppmärksamheten i massmedia har varit mycket stor under året, där det är många som har fått upp ögonen för våra minsta husdjur och betydelsen av deras värdefulla arbete. Många inser också att om bina mår bra, så är detta ett gott tecken på tillståndet i den miljö som bina verkar i och givetvis det omvända om de inte mår bra. SBR fortsätter att värna om våra bin och indirekt om de livsbetingelser som vi människor lever under. Vi har ett grundmurat miljöintresse och det skall vi fortsätta att utveckla, inte minst mot våra makthavare!



Många av våra medlemmar är oerhört aktiva och här är givetvis den lokala föreningen den viktigaste delen i ett aktivt medlemskap. Då SBR totalt sett har en positiv medlemstillväxt, under de senaste åren, vill vi rikta ett speciellt tack för alla insatser som görs för att nya och tidigare medlemmar skall känna sig välkomna i organisationen. Det är ert arbete, i den lokala föreningen, som utgör grunden för hela SBR!

Vi ser fram mot ett fortsatt starkt engagemang från hela organisationen och det saknas varken arbetsuppgifter eller utmaningar under det kommande året! Att utveckla ett starkt och sammansvetsat SBR kan vi bara göra tillsammans!       



Tillsammans bygger och utvecklar vi biodlingen i Sverige!



                              Till sist vill vi på SBR:s kansli önska Er alla en



God Jul och ett Gott Nytt Biodlarår 2013


torsdag 6 december 2012

Förslag till logga för föreningen

Hej alla,

på årsmötet kom det förslag till att göra en "logga" för föreningen att använda på tröja, jacka eller annat.

Lena Wyrner erbjöds sig att göra några förslag vilka finns nedan.

Tyck till om förslagen på enklaste sätt till Lena eller styrelsen.


1. 



2.



3.

 

 GOD JUL till alla!!









tisdag 27 november 2012

Protokoll från årsmötet

Protokoll från årsmötet finns här


måndag 26 november 2012

Tysk biodling



Lena Wyrner tipsade vid årsmötet om en YouTube-film som handlar om biodling.
Sevärd!
Längd ca 50 min och engelskt tal.

Länk till filmen finns här

Diverse andra biodlingsfilmer från YouTube hittar du här

lördag 10 november 2012

Årsmöte



Ronneby Biodlare kallar till årsmöte!

Du kallas härmed till Ronneby Biodlares årsmöte söndagen den 25 november  kl. 1500 i Ronneby Kulturcentrums sammanträdesrum med ingång från Kallingevägen 3 . Det är f.d. Emaljerverkets huvudingång.
För att föreningen skall kunna bedriva en verksamhet, som medlemmarna önskar behövs Din medverkan vid årsmötet. 

Kom till årsmötet och gör Din röst hörd.

Föreningen bjuder på förtäring.


Årsrapporten!

Påminner alla om att sända in årsrapporten till någon i styrelsen eller lämnar den vid årsmötet. Blankett finns i bi-tidningens oktobernummer. Din rapport är viktig.

Hjärtligt välkomna till årsmötet!

Styrelsen 

tisdag 9 oktober 2012

Minnen från Stenstugan


Stenstugans hyresgäster

Stenstugans historia har väl varit ganska okänd länge och förmodligen ägdes den av Djupadals gård. Eftersom huset alltid saknat el, vatten och varit oisolerat, har vi antagit att det var mycket länge sedan någon bodde där.

Döm om vår förvåning när vår ordförande Elsa Granlund sommaren 2012 kontaktades av en dam som påstod att hon var född i stugan och gärna ville besöka sitt barndomshem. Familjen hade varit anställd på gårdarna Djupadal och Härstorp och hyrt huset av ägaren till gårdarna. Tid för besök bestämdes och familjen Märtha och Åke Bogetun från Knäred dök upp och hade mycket att berätta om livet i stugan.

Vi bad Märtha skriva ner lite av det hon minns från stugan och hur livet var kring Piskabacken (det är väl namnet på området).

Jag bifogar två brev och några foton av hur Märtha upplevde livet under de femton år hon bodde i stugan.

 







/Lasse Krona


Brev 1 handlar om Märthas minnen från Stenstugan.

I brev 2 svarar Märtha på frågor från Lasse. Jag har tagit mig friheten att lägga in Lasses frågor i själva brevet.



Breven och några gamla fotografier från Märthas album finns att hämta här

/Leif B


måndag 8 oktober 2012

Honungsprov



Hej alla,

Nu är det dags att lämna in honung för honungsbedömmning.

Sista datum för inlämning av honungsprov är den 15 oktober.
Proverna lämnas till Jouko Månsson

/Leif B

onsdag 3 oktober 2012

Årsrapport 2012



Hej Biodlare!

I förra veckan fick vi en ny Bitidning och där finns en blankett "Årsrapport över min biodling". Var snäll och fyll i den snarast och skicka den till mig.
Elsa Granlund, Bäckasjövägen 6, 370 11 Backaryd
E-post: elsa.granlund@telia.com

OBS.  Föreningen kan vinna ett presentkort på 2500:-  om vi har den högsta svarsprocenten!!

Så var snälla..........

Bihälsningar / Elsa

tisdag 25 september 2012

Varroa-bekämpning



Det börjar bli dags för årets oxalsyrebehandling  C2O2(OH)2


Föreningen delar ut oxalsyra till medlemmar, som är intresserade. 
Jag räknar med att behandla bina vid Stenstugan lördagen den 20 oktober. så alla som vill ha syra kan komma dit vid 15-tiden.
Du, som vill se hur det går till får också möjlighet till detta.
Ta med behållare för vätskan (ca 30ml per sh), och kontakta gärna mej i förväg om du behöver syra till fler än 5 st. 
Om du vill ha syra vid annat tillfälle kan du kontakta mig så löser vi det.


/Ronnie

måndag 24 september 2012

Slöjdmarknad i Ronneby



Lördagen 8 september höll Blekingen Hemslöjdsförening sin årliga slöjdmarknad utanför föreningslokalen i Ronneby. Ett trettiotal försäljare och kursledare fanns på plats. Vädret var av ”vänlig sensommartyp”med sol och lite blåst. Marknadsbesökarna kunde välja bland ett rikt utbud av varor bl. a.  hantverk och kravodlat.
Ronneby Biodlare deltog med försäljning av honung och vaxljus. Det var Anita och Elsa, som även i år fick agera försäljare, och de lyckades över förväntan! Tack till er båda för insatsen till  föreningen!

/Ronnie


tisdag 11 september 2012

Stenstugan i Vårt Ronneby

Journalisten Mats Karlsson har i tidningen Vårt Ronneby skrivit en artikel om Stenstugan.



"En timme vid Stenstugan

– Hörrudu! Hur ser det ut där vid Stenstugan på sommaren? frågar någon mig. 

Så jag tar med kameran och förevigar hur det ser ut mitt i högsommaren. Tidigare i vintras tog jag en bild när det låg 30 cm snö här. Nu är läget annorlunda. Här huserar Ronnebys biodlare. De har kupor på tomten och de fixar och håller ordning på stället. Jag är ingen biodlare eller engagerad i vare sig gräsklippning eller annat. Där emot är jag många, många gånger om året på platsen. 

Under sommaren ser jag hur bikuporna växer i höjden och odlarna får se till att sätta in allt fler ramar. Det är verkligen naturens egna guld som de får fram enligt mig. Jag brukar sätta mig på behagligt avstånd från kuporna, men ändå så jag ser bina komma flygande för att krypa in i kupan. Trafiken är tät under sommaren och man undrar ju var de varit någonstans de där bina.

En murgröna slingrar sig upp via ett träd. Trädet har inte en chans. Murgrönan är starkare, trädet kommer sakta dö bort. Men murgrönan är vacker och grön. Dessutom grön hela året om. Lägger vi sen till att  bladverket kan se olika ut på samma växt, så tycker jag att det är lite spännande.

Fåglarna kvittrar som bara den runt mig. Det är en enda ljudkuliss av småfåglar. Ibland är det svårt höra vilka arter det är. Men så plötsligt. Ett ljud jag väl känner igen hörs i skyn. Det är en glada som ljuder. Men den är inte ensam.

Två korpar kommer tätt efter och deras olika läten är verkligen en fröjd för örat. De svarta stora fåglarna slår sig ner på fältet framför mig. Jag ser dem gå runt där och de letar väl efter mat, tänker jag. Samtidigt har gladan liksom bara försvunnit, tror jag. Men den tog en annan flygrutt och kommer svävande precis över mig. Var är kameran, hinner jag tänka, sen är den borta. Nä, naturfotograf lär man aldrig bli...

Gladan svävar mot fältet där de två korparna landat. Jag ser sen gladan störtdyka och försvinna ner i det höga gräset. Korparna flaxar till ett par hundra meter där ifrån. Den bruna gladan har fällt något byte och skapat balans i naturen. Ty, så fungerar det nämligen. Jag tar mig en mun termoskaffe innan jag går hem i kvällssolen.Text & foto: MATS KARLSSON"

onsdag 5 september 2012

Corfu

Har gjort en semesterresa till Corfu. Boendet var i Corfu's äldsta by Old Perithia. I byn fanns en biodlare som hade en del bikupor. Dragväxter för tillfället var Oregano. Andra växter i området var bl. a Oliver, Ek, Körsbär, Vindruvor, Plommon samt mängder av örtväxter.


De flesta av husen i byn var ruiner. Det var mycket varmt, ca 30 - 35 C och vid fototillfället var jag mycket lättklädd så jag hade ingen större lust att gå in i bigården.


 Vet inte vad det var för storlek på kuporna men det såg ut som Svea (vad tror du Ronnie?)


Såg enbart flytande honung till salu under besöket på Corfu.



 Engelsk - tysk läsövning

Vad honung heter på grekiska har jag ingen aning om. Språket var rena grekiskan för mig!

/Leif B










måndag 6 augusti 2012



26 augusti ----- grillträff Stenstugan 1500

Honung till Honungsförädlingen


Hoppas att honungsproduktionen varit god i år! Om Du avser att skicka honung till Honungsförädlingen, så är det hög tid att skicka in ett avtal till Mantorp. Avtalsblanketten  finns i juninumret av Bitidningen. Som förra året ordnar vi en uppsamlingsplats i min carport. Vår honung kommer att hämtas sista veckan i september, och Du kan i god tid transportera Din honung hit. Meddela gärna mej först.
Jag har beställt en pall, 33 hinkar, Bifor. Vet inte riktigt när den kommer, men det blir väl nån gång i augusti.

Honungshälsningar / Ronnie

torsdag 19 juli 2012

Biodlarmässa i Eskilstuna













Hej biodlarkollegor
Härmed vill vi inbjuda Er förening att delta som utställare eller som
besökare till Vallby biodlarmässa i Eskilstuna från den 28 till 30
september 2012 . Det kommer utställare från andra europeiska länder,
bl.a. Spanien, Portugal och Finland. För mera information ang. anmälan,
priser, mm, var god se vår hemsida: www.vallbymassan.se
Sprid informationen vidare bland era föreningsmedlemmar.
Med vänlig biodlarhälsning
José G. de la Cueva
Nils Harju, ordförande i Eskilstuna biodlarförening
Birgitta Augustesen, ordförande i Sörmlands biodlardistrikt
Ulf Lögdahl

onsdag 4 juli 2012

Stöd för lokal parningsplats och inköp av avelsdjur

Hej på er ute i biodlar-Sverige!

I juli/augusti-nr av Bitidningen 2012 finns på "Avelssidan" information om ansökan av stöd från det Nationella Programmet 2012 för dels lokal parningsplats och dels inköp av avelsdjur.
I texten hänvisas till två ansökningsblanketter framtagna för att underlätta era ansökningar.
Blanketterna, har också skickats till alla deltagare vid Parningsföreståndarträffen i mars samt kommer att läggas ut på hemsidan.

I mars-nr av Bitidningen 2012 finner ni mer information om förutsättningarna för utbetalning av ovanstående bidrag.

Välkomna med era ansökningar, som ni skickar per post senast den 15 augusti direkt till:

Janne Mårtensson,
Körsbärsvägen 17, Pelarne,
59891 Vimmerby

Blanketterna i pdf-format hittar du här

Höstaktiviteter

LRF erbjuder följande kurser under hösten:

Produktutveckling av honung och bin, 1/9 - 2/9, Ingelstads Naturbruksgymnasium
Ytterligare info finns här

Grunderna i livsmedelshygien, 29/9, Ingelstads Naturbruksgymnasium
Ytterligare info finns här

Lär dig grunderna i kalkylering och hur du ska prissätta för att det ska bli
både lönsamt och prisvärt, 20/10, Ingelstads Naturbruksgymnasium
Ytterligare info finns här

Marknadsföringens grunder, 24/10, Ingelstads Naturbruksgymnasium

Ytterligare info finns här

söndag 1 juli 2012

Bivarg - Nostalgia

Vid senaste mötet vid Stenstugan pratade vi lite om Bivarg och Bålgeting och ev angrepp från dessa på bisamhällen. Jag brukar lyssna på programmet Naturmorgon som går på lördagsmorgnar. I programmet är det alltid en "Naturfråga" i slutet av programmet. Lördagens fråga var:

"Naturfrågan 30 juni 2012
Det låter kanske som att det är en honungsproducent i ulvakläder vi söker, i själva verket är det en storhövdad varelse som våra tambin måste akta sig för. Den är snyggt tecknad i svart och gult och jagar gör den mest för larvernas skull. Den trivs på torra varma marker."

Svaret på frågan måste enligt min mening vara Bivarg. Nästkommande program brukar alltid innehålla något om själva "Naturfrågan" och då kanske det blir något om ev påverkan av Bivarg på bisamhällen. Så lyssna gärna på det trevliga och informativa programmet i P1 kommande lördag mellan 06.10 - 07.55

Det kanske inte är helt fel att skicka in ditt svar på frågan, kanske blir det vinst!!


Grattis till Ronnie som fått pris på utställningen Nostalgia i Brunnsparken i lördags (30 juni). Utställningsobjektet var en motordriven tvåhjuling.



fredag 29 juni 2012

Sommarkväll Vid Stenstugan 2012






Med en kvällssol, som då och då värmde oss med sina för dagen sista strålar, samlades biodlarna till den traditionella sommarträffen med picknick i det gröna. Att biåret hittills varit bra kunde man förstå, då bara enstaka jämmer och elände kunde höras bland i övrigt ganska muntra biodlarmungipor.


Den pågående drottningodlingen verkar ha gått bra och en deltagare hade hunnit bli så fäst vid sin drottning att han hade den med sig till mötet. Ja, bokstavligt. I en liten bur!
När kaffekorgarna kommit fram kunde vi njuta av Thomas´ goda gurkor! Själv lyckades jag komma över en av Jainas sockerskorpor!


  Yatsy och Honey hann inte bli så goda vänner, så dom fick delta på lite skilda håll.


Nästa gång vid Stenstugan blir vid grillträffen. Väl mött då.

Sommarkväll vid Stenstugan 2012


Med en kvällssol, som då och då värmde oss med sina för dagen sista strålar, samlades biodlarna till den traditionella sommarträffen med picknick i det gröna. Att biåret hittills varit bra kunde man förstå, då bara enstaka jämmer och elände kunde höras bland i övrigt ganska muntra biodlarmungipor.



Den pågående drottningodlingen verkar ha gått bra och en deltagare 
hade hunnit bli så fäst vid sin drottning att han hade den med sig till mötet. 
Ja, bokstavligt. I en liten bur!
När kaffekorgarna kommit fram kunde vi njuta av Thomas´ goda gurkor! 
Själv lyckades jag komma över en av Jainas sockerskorpor




Yatsy och Honey hann inte bli så goda vänner, så dom fick delta på lite skilda håll.




Nästa gång vid Stenstugan blir vid grillträffen. Väl mött då.


onsdag 20 juni 2012

Information





 -Svensk Honungsförädling köper som vanligt upp honung även i år. Priser och övriga uppgifter kan du ta del av i bitidningen eller på dess hemsida
 -Du, som behöver honungshinkar: kontakta Anita 15459.
-     Alla ni, som avser att använda Bifor i höst kan kontakta mej (Ronnie 12119) snarast. Priset per hink är 179 kr. Men då ställs krav på att då även leverera honung.
-     Jag har odlat fram drottningpuppor, som är kläckfärdiga till helgen. Är du intresserad går det bra att hämta här hos mej. Kontakta mej först .
-     Passa på att nu göra avläggare. Det är enklare än du tror! Materialet är från Stenstugan (Lillys) och Kuggeboda från  Thomas Carlssons bigård.

-     Trevlig midsommar önskar Ronnie.

Sommarkväll vid Stenstugan



Glöm inte sommarkväll vid Stenstugan onsdagen den 27 juni! Vi träffas klockan 18.00 för en stunds samvaro med utbyte av erfarenheter kring honungsåret så här långt.
Du tar med dej egen förtäring och det kan vara bra att också ha egen stol, även om vi fått reparerade och nymålade trädgårdsstolar i år.

Drottningodling på gång!





Jag har ett 20-tal celler, som blir kläckfärdiga om ca 10 dagar. Om allt går enligt instruktionsboken kan de nyfödda drottningarna förenas med t.ex avläggare, men också  användas till att byta ut gamla eller dåliga drottningar. Larverna är hämtade från Föreningsbigården (Lillys kupa) och hos Thomas Carlsson 






Du, som är behöver kläckfärdiga drottningpuppor kan kontakta mej så ordnar jag med förberedelserna i god tid. Passa nu på att göra avläggare med bra drottningar!

Ronnie /045712119/



fredag 15 juni 2012

Återförsäljare sökes!

 
Nu har Ronneby Biodlare nyslungad honung att sälja!
Vi söker ”återförsäljare” att hjälpa till med detta. 
Du, som kan och vill: Hjälp till att förbättra föreningens kassa med med honungsförsäljning!

Kontakta mej telefon 045712119, så ordnar vi detta.

Ronnie


måndag 4 juni 2012

Beställning av etiketter



SBR och tryckeriet som anlitas för tryckning av etiketter har stängt för semester 7 juli till 5 augusti. Sista dag för beställning av etiketter innan semesterstängning är den 5 juli.

onsdag 30 maj 2012

Nya telefonnummer SBR

Från och med 1 juni gäller nya telefonnummer vid kontakt med SBR i Mantorp



Växel                                   0142-48 20 00

Jonas Eriksson                    0142-48 20 01                  

Maj-Britt Järnvall                0142-48 20 02                  

Anette Irebro                      0142-48 20 03                  

Marianne Johansson            0142-48 20 04                  

Peder Lilja                           0142-48 20 05

Erik Österlund                    0142-48 20 06

Preben Kristiansen              0142 48 20 07

Marita Delvert                    0142-48 20 08

Janne Mårtensson                0735-233 125 (behåller sitt telefonnummer)

Lotta Fabricius Kristiansen 070-735 28 58 (behåller sitt telefonnummer)

Mats Jedmo                         0705-63 34 18 (behåller sitt telefonnummer)

Se vidare info:

http://biodlarna.se/website1/1.0.1.0/137/1

måndag 21 maj 2012

Vårmöte Blekinge Biodlardistrikt





Hasselstad Bygdegård 2 juni 2012, kl 10.30 – ca 14.30


Vi inleder med en halvtimmes fika.

Därefter träffar vi vår och SBRs nye utvecklingskonsulent

Peder Lilja som ger oss sin bild av biodling och föreningsliv.

Jonny Ulvtorp, vår nye distriktsordförande, förmedlar

nyheter om bl.a. ”projektet Ingelstad”

Föranmälan, gärna föreningsvis, senast 28 maj till Anita

Danielsson, telefon 0457- 15459.

torsdag 26 april 2012

Till solens och vindarnas ö




Lördagen den 19 maj ordnar föreningen en resa till Öland. Anmälan om deltagande till Ronnie 0457-12119 senast 1 maj. Ett fåtal platser kvar!

Start från Ronneby 08.00 i två minibussar körda av Ronnie och Lars.






Fikapaus i Färjestaden i egen regi









 






 

Färden fortsätter därefter söderut för att titta på orkidee'r mellan Vickleby och Resmo och eventuellt en liten vandring i Nunnedalen.














 
Färden går vidare tvärs över  alvaret, ett litet stop vid  Möckelmossen (där Thomas har får på bete) och lite längre fram Naturbokhandeln vid Stenhusa.






 



Snart dags för lunch vilken är planerad till Grönhögen på södra Öland.






Långe Jan är ett klassiskt resmål för både turister och fågelskådare (vilka har en stor samling på Öland den här veckan). Ingrid kommer att guida oss, och med lite tur kanske kan vi se några rariteter som ex.vis

Rostig Hasp
Pipblåsare
Turkos ryggsäck
Färglös gymnast från öst
Snabbvärpare
Nässkräp




 

 Som avslutning planeras fika på antingen Capellagården eller Paradisverkstan. Beräknad återkomst Ronneby 20.00.