tisdag 8 juni 2010

Bihemlighet och dunderhonung

Hittade två artiklar om bin och honung i tidskriften Ny Teknik.
Den första, med titeln Bihemlighet, är från den 26 januari och skriven av Marie Feuk.


Blommornas nektar är inte orsak till att honung är så nyttigt.
- Det är binas egna bakterier som ligger bakom, säger biforskare Alejandra Vasques
Redan i gamla egyptiska hieroglyfer kan man läsa om honungens undergörande verkan på människan. Men varför en förkylning känns lindrigare med en sked honung i teet har inte ens forskarna haft riktig kläm på.
Av en slump upptäckte Alejandra Vasques och Tobias Olofsson, mikrobiologiska forskare vid Campus Helsingborg, tio helt okända mjölksyrabakterier hos bin.
I en liten blåsa, som tom endast utgör en förlängning av strupen, förvarar biet nektar som det samlat in.
- I honungsblåsan, som blir större när bina fyller den med nektar hittades floran av de nya bakterierna, berättar Alejandra Vasques.
Tidigare har forskarna trott att den antibakteriella verkan som honung har kom från de blommor som bina sög nektar ur.
- Vi vet nu att även om bakteriefloran påverkas av olika nektar och alltså har en indirekt koppling till blommorna, så kommer den antibakteriella verkan från binas egna bakterier, säger Alejandra Vasques.
Nu har Tobias Olofsson och hon tagit patent på de tio nyupptäckta mjölksyrabakterierna.
För att de ska kunna ta fram nya biprodukter forskar de vidare för att se vilken roll bakterierna spelar och vilka honungssorter som är bäst.
- Vårt mål att ta fram en återhämtningsdryck som innehåller honung, säger Alejandra Vasques.
Förutom en dryck som innehåller citron, vatten, honung och bakterier har de en idé om bandage för sårläkning. Och även ett läkemedel för själva bina. På vårkanten kan mjölksyrabakterierna oftast inte leva på den sockerlösning odlaren förser bina med efter att ha slungat honungen. Då blir bina lätt sjuka. Men enligt Tobias Olofsson skulle man då kunna ge dem frystorkade bakterier.




Den andra artikeln är skriven är skriven av Charlotta Schultz och daterad 25 maj och har titeln Dunderhonung.



Lundaforskares dunderhonung ger ny kraft
Hängig och sliten? En ny återhämtningsprodukt bygger på avslöjandet av binas hemlighet: det är bakterier som ger honung helande krafter.
H13 är namnet på det nya livsmedlet som lanseras av bioteknikbolaget Concellae i Helsingborg. Den unika ingrediensen är 13 mjölksyrabakterier som normalt finns i en liten blåsa i honungsbiets mage.
Bakterierna, som har olika antimikrobiella egenskaper, upptäcktes för några år sedan av de två forskarna Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson vid Mikrobiologiska laboratoriet på Lunds universitet. De fick hjälp att patentera sin upptäckt och startade Concellae.
– Vi löste honungens gåta och fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Honung har väldokumenterade hälsofrämjande egenskaper, men tidigare hade man inte förstått att de berodde på mjölksyrabakterier, säger Tobias Olofsson.
Den honung vi köper i affären innehåller inte de eftertraktade mjölksyrabakterierna. De förstörs i hanteringen. Men i återhämtningsprodukten H13 har bakterierna tillverkats i labb och sedan blandats ut i honung och lite vatten.
Tobias Olofsson nämner en lång rad tillfällen när man kan ha glädje av en slurk återhämtningshonung.
–Det här ska man ta när man är utarbetad, stressad, känner sig hängig och sliten eller har idrottat hårt. En bieffekt är att det verkar hjälpa dagen efter man har druckit sprit också, men vi tänker inte marknadsföra det som ett medel mot bakfylla, säger han.

/Leif B

Inga kommentarer: