söndag 29 oktober 2017

Årsmöte

Kom till Ronneby Biodlares årsmöte! 
Mycket har hänt det här året: 
Brunnsparksbin, nybörjarkurser, onsdagsträffar, hedersutmärkelse mm. Vår förening blir vad vi gör den till. Var med och påverka!

Var: Kulturcentrums sammanträdesrum, Kallingevägen 3, med ingång från gården.
När: söndag 19 november klockan 15.00.

Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar bjuder föreningen på fika.

Välkomna 

Anita Danielsson  


onsdag 25 oktober 2017

Biodlingskurs

Nu har vår nybörjarkurs i biodling börjat! Tio elever har börjat lära sig grunderna. Vi håller till hos Tomas Kyhlbäck i Bussemåla. Kursen pågår med fem kvällar nu i höst, och en planerad  fortsättning i vår med ytterligare fem.

/Ronnie






måndag 23 oktober 2017

Oxalsyrebehandling






Det börjar bli dags för årets oxalsyrebehandling C2O2(OH)2

Föreningen delar ut oxalsyra till medlemmar, som är intresserade.
Jag räknar med att behandla bina vid Stenstugan söndagen den 5 nov. och alla som vill ha syra kan komma dit vid 15-tiden.
Du, som vill se hur det går till att oxalsyre-behandla bisamhällen får också möjlighet till detta.
Ta med behållare för vätskan (ca 30ml per sh), och kontakta gärna mej i förväg om du behöver syra till fler än 5 sh.
Om du vill ha syra vid annat tillfälle: kontakta mig så löser vi det också.
/ Ronnie Persson. 0457 12119 alt. 0768796825




tisdag 10 oktober 2017

Föreläsning Naturum Ronneby



Värdet av våra pollinatörer

​Närmare 80 procent av alla vilda växter och 70 procent av världens viktigaste jordbruksgrödor pollineras av insekter. Här spelar såväl tambina som de vilda pollinerande insektsarterna en viktig roll. Hur fungerar detta samspel? Hur värderas egentligen dessa och liknande tjänster som naturen förser oss med? Och vad händer med naturvårdsdiskussionen – och med vår egen syn på naturen –  när vi ersätter ekologiska vinster och förluster med ekonomiska? Pernilla Borgström, doktorand på SLU, gästföreläser på naturum.


Startar: 2017-10-17 18:30
Slutar: 2017-10-17 20:30

fredag 6 oktober 2017

Diverse info

Hej Alla Ronneby Biodlare! Här kommer lite påminnelser:

Det är nu dags att lämna årsrapport om hur det har gått för dig i din biodling. Blanketten för detta finner du i septembernumret av Bitidningen. Där står också hur rapporteringen skall skötas och hur viktigt det är att alla lämnar rapport. Jag tar emot din rapport, sammanställer och rapporterar till förbundet. Hittar du inte blanketten, eller om det är enklare, kan du maila eller ringa uppgifterna till mig. Uppgifterna är: Namn; Invintrade samh 2016; Invintrade samh 2017; Vinterförluster och Honungsskörd totalt. Det finns inget att vänta på - rapportera med en gång men allra senast vid vårt årsmöte 19 november.

Före 15 oktober skall honungsburkar som skall bedömas finnas hos Jouko Månsson som är ordförande i honungsbedömningskommittén. Godkänd honungsbedömning krävs för att få använda SBRs etikett med "slingan". Hur bedömningsprotokollet ser ut kan du se i septembernumret av Bitidningen.

Nybörjarkurs i biodling beräknas börja 16 oktober. Läs om detta på vår hemsida rbybiodlare.blogspot.se eller på facebook Ronneby Biodlare. Det är alltså hög tid att anmäla sig.

Och så börjar invintringarna bli klara. Nu har vi rengöring och vaxhantering kvar. Inte den mest charmiga delen av biodlingen - men nödvändig. Vax är guld!!

Anita Danielsson

måndag 2 oktober 2017

Kurs i biodling i Ronneby



Kursen delas upp i två separata delar där man kan delta i båda eller endast i en av dem.

Del 1 behandlar övergripande läran om bin och biodling och kan ses som en separat del för de som är intresserade av ämnet men som inte vill gå vidare i detta skede och bli biodlare. Kursen ger samtidigt grundkunskaper för att fortsätta till nästa delkurs.
Kursen omfattar 5 tillfällen med 3 timmar varje gång (18.00 – 21.00) och kostar 300:-, kursstart är planerad till måndag den 16 oktober.

Del 2 går djupare in i ämnet och har samtidigt en mer praktisk tillämpning med arbete med bin och den utrustning som används vid biodling.
Kursen omfattar 5 tillfällen med 3 timmar varje gång (18.00 – 21.00) och kostar 300:-, kursstart är planerad till mitten av mars 2018.





Kurslitteraturen är nyframtaget material av Sveriges Biodlares Riksförbund
Grundbok:”Mina första år som biodlare”
Arbetsbok;”Min biodling”
Kursen kommer att följa dessa böcker men det finns bra alternativ för den som önskar.

Efter genomgång av båda delkurserna skall deltagarna ha den kunskap som behövs för att själva kunna starta en biodling. Medlemmar i Ronneby Biodlare ställer upp med mentorskap under den första tiden.


Anmälan till kurserna görs via mail till c_lindgren@telia.com eller SMS 0708851753